Novelleto en de Via Francigena
"Le donne parimente, e gli huomini tutti lodarono il novellare"
Giovanni Boccaccio
In de documenten van de Archivio di Stato van Siena wordt Novelleto al zo'n duizend jaar geleden voor het eerst genoemd. Het werd vaak aangegeven als "Novelleto alla strada" (Novelleto van de weg) en "strade" waren, volgens de Latijnse traditie, de grote verharde Romeinse wegen: delen van deze oude bestrating kunnen nog steeds in de buurt van onze boerderij worden teruggevonden.
De naam Novelleto verwijst naar een plaats waar nieuws (novelle) en verhalen worden verteld door pelgrims die uit de koude noordelijke landen kwamen en de Via Francigena volgden om uiteindelijk Rome te bereiken. In de Middeleeuwen reisde men vaak van herberg naar herberg om de paarden te wisselen, te eten en uit te rusten. Aangezien Novelleto zowel dicht bij de abdij van Abbadia Isola ligt als bij het fort Monteriggioni, is het waarschijnlijk dat er zich pelgrims onder de gasten hebben bevonden.
Via Francigena is de pilgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome, en een van de belangrijkste wegen in Europa in de Middeleeuwen. Het is een route die behoort tot de geschiedenis, afgelegd door duizenden pelgrims op weg naar Rome. Het belang van de bedevaart in de Middeleeuwen is onweerlegbaar groot, net als de aantrekkingskracht van de drie drijfveren die van belang zijn voor de mensen op de weg: Rome, de plaats van het martelaarschap van St. Peter en St. Paul, Santiago de Compostela, de laatste rustplaats van St. James en Jeruzalem.
Pelgrims reisden nooit alleen, maar altijd in groepen. Daarom zijn hun routes tegelijkertijd een manier om tekens en emblemen uit te wisselen, maar ook culturen en talen. Dit waren de eerste grondslagen van een gezamenlijk Europa: zoals Goethe zelf heeft verklaard; Europees bewustzijn werd geboren op de pelgrimsroutes.
In Val d'Elsa, het historische Via Francigena, verbond San Gimignano aan Poggibonsi, Colle Val d'Elsa, Monteriggioni en Siena, liep langs het Chianti en kruiste vervolgens de Crete Senesi, lopend langs kapellen en abdijen, kastelen en vestingen, boerderijen en dorpen. Er is nog steeds een hele middeleeuwse wereld om te ontdekken, niet alleen per auto maar ook wandelend of fietsend of - en waarom ook niet - op de rug van een paard.